Pasja šola – kako pravilno izbrati

Pasja šola oziroma izbira le-te, je ena izmed najpomembnejših izbir v času vašega sobivanja s psom. Vsak si zasluži vzgojenega psa, zakaj bi bili vi prikrajšani za to? Si želite psa, ki ga lahko kamorkoli vzamete s sabo, ki ne bo vlekel na povodcu in bo mirno počakal, kadar vas ne bo doma? Kvalitetna pasja šola, vam mora ponuditi znanje, ki vam bo pomagalo pri vzgoji in kasneje šolanju psa.

Kaj mora ponujati pasja šola

Pasja šola se mora, vsaj v začetnih stopnjah osredotočati na
vzgojo psa in ne na šolanje in učenje šolskih vaj. Vse to je lahko del šolanja, vsekakor pa ne more biti najpomembnejše znanje, ki ga domov odneseta pes in vodnik. Ravno zato, se v prvi stopnji Alfakan skupinskih tečajev zadeve lotimo drugače kot klasične pasje šole. Večino časa posvetimo vzgoji psa, v tej stopnji največkrat mladiča, preostali čas pa uporabimo za obravnavanje pravilnega učenja vedenj (sedi, leži, ipd.). Velik delež ur v stopnjah Alfakan vzgojen mladiček in Alfakan vzgojen mlad pes poteka v urbanem okolju. Delo ne poteka samo na poligonu ampak poizkušamo pse izpostaviti kar največ različnim okoljem in motnjam.

Pasti pri izbiri pasje šole

Na žalost so pasje šole še vedno dostikrat polne inštruktorjev, ki ne samo da se več ne izobražujejo in izpolnjujejo svojega ruba,pasja šolaznanja o vzgoji in šolanju psov ampak novejše metode celo zavračajo. Marsikje lahko najdemo tudi takšne, ki svojega psa že nekaj let nimajo. Ali bi pustili, da vam streho vašega doma naredi krovec, kateremu domača streha zamaka? Jaz vsekakor ne bi in zakaj bi pustili, da se vam kaj podobnega zgodi pri vzgoji psa? Ravno zaradi tega, se Alfakan inštruktorji strogo držimo tega, da vse kar govorimo, lahko s svojimi psi kadarkoli tudi pokažemo. To je tudi najpomembnejši faktor pri izbiri pasje šole. Največkrat ljudje izbirajo pasjo šolo na podlagi oddaljenosti. Zavedajte se, da najbližje ne pomeni nujno tudi najkvalitetnejše. Kar se morda v nekem trenutku zdi racionalna izbira, se lahko pokaže za zgrešeno odločitev v prihodnosti in popravljati je vedno težje in dolgotrajnejše kot graditi.

Zaključek

  • Bližina pasje šole naj ne bo glavni razlog za izbor
  • Inštruktor mora teorijo podkrepiti s prakso
  • Izogibajte se pasjih šol kjer inštruktorji skrivajo svoje pse
  • Prve stopnje naj bodo osredotočene na vzgojo psa
  • Šolska vedenja naj bodo vključena kot pomoč pri vzgoji, ne kot glavni cilj

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *